Yapım maliyeti ve iş hacmi ile ülkemizin en önemli yatırımlarından biri olan İstanbul Yeni Havalimanı Projesi’nde çalışmalar hızla devam ediyor. Birinci fazının, 2018 yılında açılması planlanan İstanbul Yeni Havalimanı 76.5 milyon metrekare alanı ile dünyanın sıfırdan yapılan en büyük havalimanı olacak.
İstanbul Yeni Havalimanı Projesi’nde işletmenin karlılığı ve verimliliği için sağlam bir temel oluşturacak olan “Aydınlatma Otomasyonu Sistemi” kurulumu yapılacak olup, dünyada en çok tercih edilen aydınlatma protokolü olan DALI standardını (EN32386 ) kullanan Helvar Aydınlatma Otomasyonu Sistemi kullanılacak.
Hem otomasyon hem de DALI komponent üreticisi olması sayesinde projeye komple bir çözüm getirecek olan Helvar’ın Aydınlatma Otomasyon Sisteminin tercih edilmesi ile;
Proje kapsamında tüm alanlardaki aydınlatmalar merkezdeki yazılım üzerinden izlenerek datalar bir merkezde tutulacak ve enerji harcamaları hesaplanacak.
İşletmenin kullandığı servis ve hizmet alanlarında ( IT, elektrik, mekanik, pompa trafo vb. teknik ve depo hacimleri, koridorlar, giriş, hol, merdivenler, WC, banyo, soyunma odaları, mescid, dua odaları, personel oturma odaları ve ofisler ) anahtara ve bazı mekanlarda kullanılan varlık dedektörüne bağlı aç/kapa kontrolü yapılabilecek. Aynı zamanda bu kontroller merkezdeki otomasyon bilgisayarı ve üst entegrasyon yazılımı üzerinden de izlenebilip, takvim programına ve işletme programına bağlı kontrol edilebilecek.
Herkesin kullanımına açık olan alanlarda (ofisler, merdiven, hol, koridor, giriş holü vb. sirkülasyon alanları, geliş/gidiş bekleme salonları, kapılar, köprüler, bilet ve pasaport kontrol ve banko alanları, yiyecek içecek bölümleri) ise mekana bağlı kullanılan anahtar ve/ veya varlık dedektörüne bağlı bireysel ya da grup armatürlerin aydınlık seviyesi kontrolü yapılabilecek, aynı zamanda bu kontroller merkezdeki otomasyon bilgisayarı ve üst entegrasyon yazılımı üzerinden de izlenebilecek, takvim programına ve işletme programına bağlı kontrol edilebilecek. Yine bu mekanlarda ki acil aydınlatma armatürleri ve yönlendirme işaretleri aydınlatma otomasyonu üzerinden izlenebilecek, fonksiyon ve çalışma testleri işletme planına göre yapılabilecektir. Böylelikle pillerin sürdürülebilirliği ve her zaman çalışmaya hazır olmaları sağlanacak.
Tüm aprondaki aydınlatma direkleri DALI driver kontrollü yapılacak olup, DALI nin aydınlık seviyesi ayarlama özelliği ile dışarıdaki gün ışığına bağlı apron direk aydınlatma değerlerine göre sabit seviyeyi yakalayabilecek şekilde gün ışığı sensörüne bağlı aydınlatma kontrolü sağlanacak.
İstanbul Yeni Havalimanı’nın Aydınlatma Otomasyonu Sistemi, benzer büyüklükte projelerdeki tecrübesi, mühendislik alanındaki deneyimi ve sahada güçlü ekibi ile tanınan Helvar’ın Türkiye distribütörü Elekon tarafından yapılacak.